Els Fets del Palau

Articulo de Empar Moliner en el diario AVUI, página 44. Jueves, 24 de setptiembre del 2009.

El conseller d'Economia ha reconegut davant dels mitjans de comunicació que "no pot forçar la devolució de la Creu de Sant Jordi per part de Fèlix Millet", perquè "no ho preveu la normativa que regeix per a aquestes distincions".

Una vegada, vaig entrevistar el que fou conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, i li vaig preguntar per alguns dels catalans que no tenen el guardó i que potser l'haurien de tenir.

Per mi, el cas que clama al cel és el del les germanes Paquita i Lolita Reixach del Restaurant Hispània, que per la trajectòria que tenen i pel que han fet per la difusió i conservació de la cuina catalana tradicional arreu del món és claríssim que se la mereixen. (Gràcies a elles, per exemple, els d'U2 han tastat la vedella amb bolets.) Esperem que aquest any, finalment, el conseller Tresserras hi pensi.

Doncs bé. El conseller Vilajoana em va explicar que el govern procura esperar que el guardonat tingui una certa edat i una certa actitud, més que res per evitar que faci coses poc honorables que posin en evidència els que l'han volgut premiar. Em va posar com a exemple enamorar-se als cinquanta anys (no és broma), perquè segons com, quan un s'enamora als cinquanta, es trastoca del tot. (Les germanes Reixach estan lliures de sospita.)

Si Millet es nega a tornar el guardó, doncs, "el govern es veuria obligat a modificar la llei per prendre-l'hi". I aquí hi tenim una qüestió interessant. Imaginem que en Millet (assessorat per Enric Marco) no la vol tornar. Com s'ho faran? Li enviaran una carta certificada per Seur demanant-li-la? O potser fitxaran algú amb experiència (jo proposo algú com Telma Ortiz) perquè vagi a casa seva, li arrabassi el tresor del pit, se'l refregui amb energia per la màniga per netejar-lo, el desi en una bossa del Lidl i se l'endugui al Palau. (Al de la Generalitat.)

Article Original:
Diari Avui.